Házi feladat: A hamis kilences

20071212 - ROMA - SPORT:CHAMPIONS LEAGUE, ROMA MANCHESTER UNITED.Totti e Rooney prima della partita di Champions League Roma Manchester United, questa sera allo Stadio Olimpico. MAURIZIO BRAMBATTI/ANSA/BT

Kedd esti napközis foglalkozás keretében megpróbálom kibontani a „hamis kilences” szerepkört, a jobb érthetőség kedvéért, rengeteg jövendőbeli bejegyzésben fog szerepelni, jobb ezt előre tisztázni.

Ami egészen meglepő, hogy már emlékeim szerint tévés közvetítésben is hallottam valakit ezt említeni, márpedig a hazai focis műsorainkra és közvetítéseinkre minden igaz, csak a felkészültség nem. Elmagyarázni persze már nem sikerült, de már a puszta említése is megér egy piros pontot az üzenő füzetben. Megint futballelmélet következik.

A szerepkör már feltűnt korábban párszor a futballtörténelem során, de minket a modern kori megjelenése fog csak érdekelni most, aki emelt szintűre megy, annak majd fakultáción leadjuk az egész históriát.
A szerepkör egész érdekes módon a véletlen műveként jött létre. Történt, hogy 2007-ben Luciano Spallettinek a Roma kispadján nagyon fájt a feje egy soros bajnoki előtt, ugyanis egy szem épkézláb bevethető csatára sem maradt, mindenki vagy lesérült, vagy eltiltották, szegény mester még az ifik közül sem tudott előrángatni senkit. Ilyenkor minden edző megpróbálna betuszkolni valakit a középcsatár posztjára, akiről talán elképzelhető, hogy nem tarolja le az ellenfél védelme azonnal, és esetleg meg tud tartani egy felpasszolt labdát akár 2 másodpercig is. Spalletti azonban nem ezt tette, ő inkább fogta magát, és mintha mi se történt volna, kiállt egy szem csatár nélkül. A támadók közül Totti játszott a legelőrébb, azonban nem állt be az ellenfél védőfalába csatárt játszani, hanem a megszokott irányító pozíciójában kezdett a meccsen, szorgosan gyűjtögette a lábához passzolt labdákat, a szélsők pedig beindultak a mögötte keletkező légüres térbe. Az ellenfél védelme pedig találgatott, hogy mi is ilyenkor a teendő. A helyzet meglehetősen kellemetlen volt számukra: a középhátvédeknek nem volt kit őrizniük, a középpályások pedig vért hugyoztak – a Roma középpályája Tottival együtt 4 főt számlált, és ha ez nem lett volna elég, még mindig volt ezen felül két szélsőjük. A Roma végig dominálta a labdabirtoklást, és figyelem, most jön az érdekes rész: az egész meccset végigkontrázhatták, teljesen függetlenül attól, hogy hol is szereztek labdát.Az ellenfelet természetesen szétkapták, akárcsak a többit a sorban, a dolog pedig olyan jól működött, hogy Spalletti akkor sem váltott, amikor visszatértek a sérült/eltiltott csatárok, többek között Vuciniccel az élen.
A jó öreg Mirko bárki más csapatában csatárt játszott volna, Spalletti azonban balszélsővé változtatta a rendszer kedvéért (lévén Vucinic ballábas), hogy a pálya széléről is legyen valami gólveszély. Totti ugyan nem egy kimondott befejező csatár, a 2006-7-es szezonban hirtelen olasz gólkirály lett.

Spalletti felfedezése pedig természetesen nem maradt rejtve, Európa legnagyobb klubjainak is megtetszett a dolog. Totti volt az első a szerepben, őt követte Rooney (United), van Persie (Arsenal), Messi (Baktalórántháza) és Fabregas is. A kis paintes mágnestáblán pedig megmutatom, nagyjából hogyan is működik a szerkezet.

9

Innen indulunk. Négy kék hátvéd kényelmesen őriz három piros támadót, közülük a középső lesz a főszereplő, aki egyelőre a valódi kilences, a tradicionális középcsatár posztján ácsorog.

10

A hamis kilences visszalép a labda irányába. Több dolgot is elér ezzel. Egyrészt puszta jelenlétével létszámfölényhez juttatja saját csapata középpályáját, újabb passzopciót nyújt az akció folytatására. Másrészt, és ez lesz az igazán fontos: nagyon kínos választás elé állítja az őt eredetileg őrző középhátvédet.

11

Mit tegyen az a középhátvéd? Kövesse őt, vagy ne? Vegyük szépen végig.

12

A): Szerencsétlen középhátvéd a helyén marad. Nem a legjobb megoldás, a visszalépő hamis kilences ugyanis ilyenkor őrizetlen, szabadon veheti át a neki felpasszolt labdát, szembe fordulhat a védelemmel, ha kedve tartja akkor kapura is lőheti, de akár rá is gyorsíthat vele a védőkre, egy lendületben lévő támadót pedig baromi nehéz egyhelyben állva megállítani, pláne ha az illetőt Messinek hívják, ennek általában szabadrúgás/tizenegyes/piros lap a vége.

13

B): a középhátvéd kilép a védőfalból, és követi az emberét.
Oké, a hamis kilencesünket levédekezték, cserébe viszont a védelem közepén keletkezik egy bazinagy lyuk, amibe bármelyik támadó őrizetlenül beindulhat, és egészen a kapuig gyalogolhat a labdával.

A helyzet elég rossz, látszólag nincs helyes megoldás. Ha most bárki elkezdené törni a fejét, hogy erre akkor vajon mi lehet a megoldás, azt hamar megnyugtatom: ennek a kérdésnek a feloldására Mourinhonak is számtalan meccse ment el a Barcelona ellen. De nem csak neki.

Mutatok még pár képet arról, hogy élőben miként fest.

88

Madrid – Barcelona meccs (igen, ez a 2-6): Messi lép hátra a középpályára. Pepe gyanútlanul követi, szakadékot nyitva ezzel a védelem közepén. Titi Henry már nézelődik, aztán beindul az üres területre.

89

Messi vakon is kiszolgálja Henryt, aki már árkon bokron túljár. Zutty, lehet közepet kezdeni.

90

Man Utd – Aston Villa: sok-kevés. Itt speciel Ronaldo lép hátra a középpályára, a gyanútlan random Villa hátvéd őt is követi. Máris kész a szakadék a védelemben, Rooney és Saha már indulnak is befelé.

91

Trololo. Rooney nem bírta ki anélkül, hogy elfektette volna a kapust is.

Nos, a dolog nagyjából így fest. Nagyon kellemetlen ez ellen védekezni. Azonban van némi hátulütője is a dolognak. Nyilván nem minden játékos alkalmas erre a szerepre, ráadásul komoly összeszokottság is kell hozzá, az egész semmit nem ér ugyanis, ha a játékosok nem tudják, hogy kinek mikor hova kell beindulnia. Csak egy egyszerű példát említenék, amit szerintem már megírtak mások is, és itt most elsősorban a ManUtd rajongó tezsvírek lelkébe taposnék bele: az igaz, hogy a Tevez-Rooney-Ronaldo trió a 2007-2008-as szezonban gyilkos hatékonysággal alkalmazta ezt a szerepet, de a dolog nem indult olyan olajozottan. Emlékeztek a legelső bajnokira?  A Reading otthonában kezdtük a szezont, a srácok pedig nem mozogtak még olyan folyékonyan együtt, a meccs egy kínos 0-0-lal ért véget, Ferguson pedig teljes tanácstalanságában O’Shea-t, nyalka középhátvédünket zavarta előre középcsatárt játszani az utolsó 10 percre. A szezon végére viszont zseniálisan összeérett a narancs.

És ha már a Barcelonát említettem, nyilván Messi alakítja (alakította) a legjobban a hamis kilences szerepkörét, de ennek is ára volt, Guardiola ugyanis csak akkor érezte biztonságban magát, ha a kezdő 11-ben azért helyet kap a hamis kilences Messi mellett egy valódi kilences is. Ugye ha nincs valódi kilences a csapatban, az egy de facto szerkezeti hiányosság, viszont ha mégis helyet kap egy, akkor kompromittálódik a játéka, és kellemetlen posztra kényszerül. Ez volt az első szezonban Smauel Eto’o, a másodikban Ibrahimovic (nem véletlen ment el ő onnan egy szezon után), a harmadikban David Villa. És hogy ez mennyire visszaüthet, arról a 2010-es Barca-Inter elődöntő árulkodik a legjobban: Ibrahimovic és Messi együttes szerepeltetése nemhogy megnehezítette volna az Inter védelmének a feladatát a 180 perc alatt, inkább leegyszerűsítette azt, 10 emberrel is kitartottak a Nou Campban.

-kriss-

2 thoughts on “Házi feladat: A hamis kilences

  1. Visszajelzés: Házi feladat: A hamis kilences | Zongoracipelő

  2. Visszajelzés: Aha, a magyar és a német foci MAJDNEM ugyanaz!

Vélemény, hozzászólás?